sfsn-logo
Slovenska Folklorna Skupina Nizozemska
officiŽle websitecopyright © 2001 - 2008 by SFS Nizozemska

Geschiedenis (vervolg)

De ontstaansgeschiedenis van
SFS Nizozemska

(vervolg 1)


De jaren 80...

...en verder waren c.q. zijn een voortzetting van het voorgaande: de 'eigen' feesten zoals Moederdag, 60-jarig bestaansfeest van de St. Barbaravereniging Heerlerheide in 1986, de feestavonden van zangkoor Zvon in Eijgelshoven, Sloveense (kultuur-)dagen in BelgiŽ en Duitsland en het opluisteren van diverse Sloveense H. Missen, met bijzondere vermelding van de Paasmis met processie vooraf, werden / worden niet vergeten. In 1983 maakte de dansgroep haar eerste zelfstandige tournee naar en door SloveniŽ met optredens in Postojna (bij de beroemde grotten) en äkofija Loka. In Oud-Beijerland werd op het festival van 1989 aldaar wederom een Nationaal Kampioenschap in de wacht gesleept. 1990 was het jaar van het 2e zelfstandige tournee naar SloveniŽ. Optredens werden verzorgd in Vrhnika, Maribor, Rogaöka Slatina, Kocevje, Ljubljana en wederom in äkofija Loka. Tijdens deze tournee werd de dansgroep door de Slovenska Izceljenska Matica (= Sloveense Immigratie Stichting in SloveniŽ)uitgeroepen tot beste vertolker van de Sloveense kultuur in het buitenland, samen met een groep uit ArgentiniŽ. Onze dansgroep was de laatste 'buitenlandse' dansgroep die in JoegoslaviŽ optrad. In oktober 1991 werd in de Brunssumse 'Brikke Oave' een Sloveens/Pools programma opgevoerd. Dit programma kreeg, naast onze dansgroep, gestalte door het Sloveense zangkoor Zvon, het Brunsums Mannenkoor en de Poolse dansgroep 'Podlaszie'. Een maand later, in november 1991 dus, werd door enkel en alleen onze dansgroep een avondvullend Sloveens/Joegoslavisch programma in dezelfde zaal uitgevoerd; dit optreden werd gekoppeld aan een humanitaire hulpactie voor de vluchtelingen in SloveniŽ. Wederom een maand later (december 1991) danste de dansgroep zich in Rotterdam naar een top-3 plaatsering tijdens een festival voor allochtone dansgroepen (officieus kampioenschap).


1993...

...was wederom een mijlpaal in de geschiedenis van de dansgroep. In dit jaar werd het feit herdacht dat 40 jaar geleden de dansgroep was ontstaan uit het samengaan van de dansgroepen van Eijgelshoven en Heerlerheide. Dit jubileum werd luister bijgezet door alleen een avondvullende voorstelling te verzorgen in de Heerlense Stadsschouwburg. Een 'Jubileums-tournee' werd gemaakt door op te treden in o.a. Gent, Genk, Venray, MŲnchen-Gladbach, Herzogenrath, Idar-Oberstein en Heerlen (Welterhof en de Verpleegkliniek). Aansluitend aan ons jubileumjaar werd een tournee (de 3e zelfstandige) naar SloveniŽ gepland. Deze keer waren er optredens in o.a. Kranjska Gora, Vipava, Velenje en Begunje -in het restaurant van Slavko Avsenik-.


Door de jaren heen...

...waren er naast de uitgelichtte activiteiten en evenementen ook diverse andere nationale en internationale optredens verzorgd. Hierbij willen wij noemen: Berg aan de Maas en Walheim (op de Oogstdankfeesten aldaar), Waubachs Dorpsfeest (Landgraaf), Maastricht en Hasselt (reisfestivals) en diverse dansfestivals.


Tot slot hopen wij dat u ons ook eens op uw evenement / activiteit uitnodigd!

< terug <

Home / Nieuws - Laatste nieuws.

Bestuur - Wij stellen ons aan u voor...

Geschiedenis - Alles over het onstaan van deze dansgroep.

Slovenska Veselica - Ons unieke Sloveens Feest.

Fotogalerij - Prenten uit de oude doos en van nu...

Jeugdhoek - Alles over de jongste dansers en danseressen...

Contact - Kijk hier hoe u ons kunt bereiken.

Links - Sites van zusterverenigingen en meer.